Akanova Aigerim

Akanova Aigerim

Senior lecture


E-mail: Education

2008–2012 — S. Seifullin Kazakh Agrotechnical University,
5B072700 – “Food Production Technology”
2012–2014 — 6M080200 – “Technology of Livestock Product Production”. Defended thesis for the degree of Master of Agricultural Sciences.

Main courses taught

Commodity research and examination of animal raw materials, Methods of experimental work in animal husbandry

Scientific direction

Food processing, agriculture

Brief annotation of scientific and social activities

In 2008-2012 Graduated from the Kazakh Agrotechnical University named after S.Seifullin, specialty 5B072700 - "Technology of food products"

In 2012-2014 Graduated from the Kazakh Agrotechnical University named after S.Seifullin with a degree in 6M080200 - "Technology for the production of livestock products"

2014 - specialist of the department of postgraduate education at the Kazakh Agrotechnical University named after S. Seifullin

2018-2021 - senior lecturer of the department"Mechanization and animal husbandry" KSU them. Sh. Ualikhanov.

Since 2022 - Senior Lecturer of the Department of Agriculture and Bioresources, KU named after. Sh. Ualikhanov.

Number of works

less than 30

Main scientific publications

  1. Aigerim Akanova, Nabidulla Kikebayev, Kymbat Shaikenova, Zhanagul Seiitkazhy and Eleonora Okuskhanova Research Article Nutritive and Biological Value of Mare’s Milk Ice Cream Pakistan Journal of Nutrition, 16(6): P.457-462, 2017 308 Lasani town, Pakistan. ISSN 1680-5194.
  2. A.Akanova, N.Kazhgaliev, D.Arney The development of production technology for new organic ice-cream from horse milk Konverentsi «Terve loom jatervisliktoit 2015» kogumuk Estonia, Tartu 2015. P. 72-74.
  3. Akanova A., Kikebayev N., Kazhgaliev N., Arney D. Development of technology of ice cream with mare's milk Международная научно-практическая конференция «Продовольственная безопасность в контексте новых идей и решений» СЕКЦИЯ 4 - Инновационные разработки и внедрение научно-технического прогресса в пищевую и перерабатывающую промышленности Семей: Государственный университет имени Шакарима, 2017. – Том 2. C. 26-29.
  4. Аканова А.Б., Кикебаев Н.А., Диянова Ж.Ж. Аминокислотный состав мороженого с добавлением кобыльего молока Вестник государственного университета имени Шакарима города Cемей, г. Семей, 2017 год, № 3 (79) С, 233-236.
  5. Аканова А.Б., Одинцова О.Ю. Оптимизация структуры комбикормов бройлеров Кокшетау, 4 ноября 2022 года (36) Сборник Международной научно-практической конференции, посвященной 70-летию академика, доктора сельскохозяйственных наук, профессора Сагалбекова Уалихана Малгаждаровича на тему: «Актуальные проблемы научного обеспечения АПК на принципах «зеленого» органического земледелия».