29. AP25796001 «Антиоксидантты және микробқа қарсы препараттарды қолдану арқылы түйіршікті жемнің тағамдық құндылығын сақтау» (Ахет Ахама Өнербкқызы)
ҚР ДСМ гранттық қаржыландырудың ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық жобалары бойынша ақпарат
1) 2025-2027 жылдарға арналған "Жас ғалым" жобасы бойынша жас ғалымдарды гранттық қаржыландыру (іске асыру мерзімі - 33 ай)
Жоба туралы қысқаша ақпарат
Жоба атауы
AP25796001 «Антиоксидантты және микробқа қарсы препараттарды қолдану арқылы түйіршікті жемнің тағамдық құндылығын сақтау»
Жоба жетекшісі
Ахет Ахама Өнербкқызы
Іске асыру мерзімдері
2025-2027
Қаржыландыру сомасы
30000000
Өзектілігі
Жоба солтүстік Қазақстандағы мал шаруашылығының негізгі проблемасын шешуге бағытталған-жемшөпті ұзақ уақыт сақтау кезінде олардың тағамдық құндылығын төмендету, бұл ауыл шаруашылығы жануарларының өнімділігін шектейді. Қазақстанның табиғи-климаттық жағдайлары мал шаруашылығында жайылымдарды пайдалануға елеулі шектеулер қояды, бұл ҚР жайылымдарын ұтымды пайдалану қағидаларына сәйкес жыл бойы табанды азықта жануарларды күтіп-бағуға мүмкіндік бермейді, қолайсыз ауа-райы жағдайында мал шаруашылығы үй-жайлары пайдаланылады және ірі азықтардың тиісті қоры құрылады. Орташа алғанда, Солтүстік Қазақстанда жылына алты айдан астам ауыл шаруашылығы жануарлары қорада ұсталады және олардың диетасы шөп, сүрлем және пішен сияқты дөрекі және шырынды Жемге негізделген. Алайда, жемді жинау мен сақтаудың барлық кезеңдерінде олар қоректік заттарды жоғалтады, бұл жануарлардың, әсіресе сүт тұқымдарының өнімділігіне теріс әсер етеді.
Мақсаты
Жобаның мақсаты ұзақ мерзімді сақтауды қамтамасыз ететін антиоксидантты және микробқа қарсы препараттарды қолдану негізінде түйіршікті жемнің тағамдық құндылығын сақтаудың және олардың қорытылуын арттырудың тиімді әдістерін әзірлеу және енгізу болып табылады.
Жоба нәтижелері
Түйіршіктеуден кейінгі әртүрлі кезеңдердегі қоректік заттардың (талшықтар, ақуыздар, майлар) сақталу дәрежесін бағалау – процестен кейін және сақтау уақытында жүргізілген физика-химиялық талдау негізінде
Түйіршіктеу процесіне байланысты негізгі қоректік заттардың құрамындағы өзгерістердің сандық параметрлері анықталды-жемді түйіршіктеу кезінде талшықтардың, ақуыздардың және майлардың жоғалуын азайту үшін оңтайлы жағдайлар анықталды.
Түйіршіктеудің ұзақ мерзімді сақтау кезінде жемнің тағамдық құндылығын сақтауға әсері зерттелді-сақтау кезеңінде қоректік заттардың тұрақтылығына әсер ететін негізгі факторлар анықталды.
Жобаны іске асыру нәтижесінде өңірдің сүт-тауар фермалары мен сүт шаруашылықтарына түйіршіктелген жемшөптің тағамдық құндылығын сақтаудың тиімді тәсілдері ұсынылатын болады, бұл жемшөп базасын едәуір жақсартуға мүмкіндік береді