Loskutova Galina Andreevna

Loskutova Galina Andreevna

Candidate of technical since, Associate Professor


E-mail: Education

Altai Polytechnic Institute. I.I. Polzunova

Main courses taught

Technical microbiology, Processes and apparatuses of food production, Processes and apparatuses in biotechnology, Design of enterprises with the basics of CAD, Technology of flour-grinding and confectionery production, Standardization and certification, Biochemistry of grain, Technology of fermentation productions, Fundamentals of engineering biotechnology, Industrial biotechnology

Academic degree


Candidate of technical sciences


Scientific direction


Natural sciences, Agricultural and veterinary sciences, Environmental protection and human ecology, Food industry


Brief summary of scientific and social activities


Researcher of the Research Institute of Horticulture of Siberia named after M.A. Lisavenko, Chief Technologist of the canning shop

Executive Director of the Agrofirm, Associate Professor of the Department of Engineering Technologies and Transport, Lecturer of the Department of Chemistry and Biotechnology.

Author of more than 20 textbooks, 5 monographs, 200 scientific articles


Main scientific publications for the last 5 years 2017-2022


  1. Кольтюгина О.В., Лоскутова Г.А. Способ получения молочных продуктов. - Патент № RU 2541763 С1. – 2015
  2. Кольтюгина О.В., Лоскутова Г.А. Способ получения молочно-фруктового продукта. - Патент № RU 2541764 С1. – 2015
  3. Оценка молока-сырья в Акмолинской области Республики Казахстан /Лоскутова Г.А., Кольтюгина О.В., Дубинец И.М., Алексеенко И.В./. Ползуновский вестник , №4/4, 2013. – с.150-153.
  4. Shunekeyeva A.A., Alimardanova M.K., Loskutova G.A. Using of Goat Milk in the Production of National Fermented Milk Drinks. Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства». – 25-26 октября, 2018. – Алматы. - С.192-194
  5. Алимарданова М.К., Майоров А.А., Лоскутова Г.А., Шунекеева А.А.. Исследование жирнокислотного состава айрана из козьего молока. Вестник ГУ имени Шакарима города Семей. №2 (90) 2020. С. 7-10
  6. Мягкий сыр с облепихой /Лоскутова Г.А., Кольтюгина О.В., Щетинин М.П., Азолкина Л.Н., Бычкова М.В./ Ж. Переработка молока. № 2, 2009, с.34-36
  7. Кольтюгина О.В., Лоскутова Г.А. Расширение ассортимента мягких комбинированных сыров. – Ж.: Молочная промышленность. – №12. - М., 2020. – С. 39-43
  8. Творожные продукты с облепихой /Лоскутова Г.А., Кольтюгина О.В., Щетинин М.П., Дубинец И.М./ Ж. Молочная промышленность, № 10, 2010 – с. 68.
  9. Молочные продукты с облепихой (химия, технологии, безопасность), /Щетинин М.П., Лоскутова Г.А., Palmarium Academic Publishing, 2012. – 118 с. ил. (ISBN – International Standard Book Number) 978-3-8473-9863-9 Saarbrucken, Germany, LAP LAMBERT Academic Publishing GmbH & Co. KG, 2012. – 117 с.